V.K. u Akademska četvrt

Iz MZO-a smatraju: Dosta je bilo online nastave – od jeseni ipak SVI uživo?! Na daljinu samo uz poseban zahtjev...

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je obavijest svim rektorima i dekanima. Ako je suditi po onome što piše, od jeseni nas očekuje nastava u klupama!

30. kolovoza 2021 12:10
Grupa studenata

Grupa studenata Foto: MojFaks

Prošlog smo tjedna, u pokušaju da doznamo što će sastavnicama domaćih sveučilišta savjetovati kad je nastava u pitanju, iz Ministarstva dobili informaciju da o tome odlučiti na temelju rujanske epidemiološke situacije. No. čini se da su odluku ipak donijeli ranije. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je obavijest svim rektorima i dekanima visokih učilišta da se nastava može fizički vratiti u predavaonice i klupe.


>>>Odluka o nastavi stiže 'na vrijeme'? Evo što ova 3 hrvatska sveučilišta studentima najavljuju za ovu jesen<<<


"Kvaliteta nastavnog procesa nije bila u skladu s akreditiranim studijskim programima"


U svojoj obavijesti, Ministarstvo je podsjetilo na proteklih godinu i pol koje su studenti morali provesti kod kuće zbog pandemije. Također, u svojem su dopisu spomenuli kako je nagli prelazak na virtualnu nastavu imao negativan utjecaj na kvalitetu visokoškolske nastave i studentskog života, posebice na psihičko zdravlje i psihofizičku dobrobit studenta.


"Izgledno je da su pojedine generacije studenata zbog godinu i pol trajanja pandemije dosegnule maksimalan mogući postotak prijenosa klasične nastave u virtualno okruženje te bi svako daljnje povećanje tog postotka dovelo u pitanje relevantnost izvođenja toga studijskog programa s obzirom na akreditaciju koju ima", piše u obavijesti.


>>>Kako koji fakultet odluči? Studenti ne znaju kako će izgledati nastava: Evo što o predavanjima kažu iz Ministarstva<<<


Iako zatim napominju da u ovom slučaju ne govore o pravim online studijskim programima, već samo o prijenosu klasične nastave u virtualno okruženje, napominju razliku između akreditiranog online studijskog programa koji je i zakonski definiran i pandemijske situacije u kojoj su se našle sve visokoškolske ustanove.


Drugim riječima, studijski programi su u predpandemijskom razdoblju dobili akreditaciju za odvijanje nastave na određeni način (fizička nastava, seminari i vježbe), a daljnjim virtualnim okruženjem, gubi se relevantnost izvođenja toga studijskog programa.


Daljnje u tekstu pojašnjavaju zakonske odrednice za izvođenje online studijskih programa te koji kriteriji moraju biti zadovoljeni kako bi se studijski program mogao izvoditi uz "online" prefiks.


"Slijedom navedenoga, a imajući u vodu pozitivne okolnosti koje sigurno donosi i mogućnost cijepljenja nastavnika i studenata, važno je u akademskoj godini 2021./2022. vratiti se na klasičan kontaktni oblik izvođenja visokoškolske nastave kakav je postojao i prije pandemije. Drugim riječima, ako visoko učilište odluči izvoditi online studijske programe, za to mora podnijeti zahtjev Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te dobiti suglasnost navedenog tijela koje će tu suglasnost izdati samo u slučaju da je online studij pozitivno ocijenjen u postupku vrednovanja koje provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje", poručuju iz Ministarstva.


>>>I sljedeće godine u istome stilu? Na ovom sveučilištu već odlučili – predavanja najesen i dalje u hibridnom obliku<<<<


Također, za kraj obavijesti su još jednom skrenuli pozornost "svim javnim i privatnim visokim učilištima  na obavezu izvođenja kontaktne visokoškolske nastave i svih njezinih oblika u skladu s akreditiranim studijskim programima, a prema epidemiološkim mjerama i uputama Stožera civilne zaštite RH, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja".

Cijelom dokumentu pristupite ovdje.

Još vijesti