V.K. u Nakon predavanja

Studenti organiziraju 'Igre lignjuna'! U Zagrebu imate priliku uživo odigrati 'Squid game': Donosimo sve detalje

Natjecanje je organizirano u četiri igre, nakon svake slijedi nagrada. Što se mrtvih tiče, najavljuju samo one koji će pasti žrtvama alkohola.

20. listopada 2021 15:44
Squid game

Squid game Foto: Shutterstock

Iako nam i dalje ugostiteljski objekti rade samo do ponoći, odnedavno je Stožer dozvolio okupljanje ljudi i u unutar objekata, a ne samo na terasama, kao što je bilo omogućeno tijekom ljeta.


Dolaskom jeseni i nižih temperatura, većina bi se ipak s terasa premjestila u ugodnu unutrašnjost omiljenog kafića, a na korak do toga su i organizirani tulumi i partyji u gradovima diljem Hrvatske. Ako se pak ne družite s prijateljima ili niste zaokupljeni fakultetskim obavezama, onda zasigurno gledate Netflix. Rijetko tko nije čuo ili pogledao najgledaniju seriju na svijetu, barem po pitanju Netflixovih brojki, južnokorejsku "Squid Game".


>>>Za ljubitelje serije Squid Games: Nauči osnove korejskog jezika – potpuno besplatno<<<


Igre lignjuna organizira student prava


Planetarna instant popularnost ovom serijom dovela je do toga da su se diljem svijeta ubrzo počele organizirati blaže i zabavnije inačice ovih igara pa su se tako odigrale u Abu Dhabiju i južnoj Koreji, a najaveljene su i u Venezueli. No, i mi konja za trku imamo!  Ovog se petka održava "balkanska verzija Squid Game", pod nazivom "Igre Lignjuna".


"Svima poznata korejska igra 'Squid Game' dobila je i svoju balkansku verziju 'Igre Lignjuna'. No bez brige! Igra za tebe također završava kada si mrtav… mrtav pijan", piše u pozivnici na događanje objavljenoj na društvenim mrežama.


Da ovo nije samo običan tematski događaj pokazuje i ambiciozni plan da svi sudionici odigraju četiri "splavarske igre lignjuna". Razgovarali smo s organizatorom događanja, Vitom Klemenčićem, studentom zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji nam je otkrio što su sve osmislili te što posjetitelji mogu očekivati.


Kako nam kaže, on i prijatelji iz zabave organiziraju evente po gradu Zagrebu, a dosad su realizirali nekoliko vrlo uspješnih projekta.


Igre lignjuna Igre lignjuna Foto: Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić - Sava/Screenshot

Jeste spremni za igru? / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


"Samo da bude drugačije od drugih"


"Prvo je sve krenulo s drugim partijem koji smo dobili u Urbanu. Tražili smo neko ime koje će biti smiješno, samo da bude drugačije od drugih. Stoga, svoje smo evente isprva nazvali 'Lignje petkom'. To je ubrzo postalo super stvar jer se vijest o ovom događaju brzo proširila. Ekipa je zbilja zadovoljna, imali smo masovni odaziv", pojašnjava simpatični student za MojFaks.


"Kako je vrijeme prolazilo, sad smo već na osmom partiju, što je ovaj petak. U međuvremenu je izašla Neflixova Squid Game serija i mislili smo kako je bila odlična fora da smo mi izbacili 'Lignje petkom' i prije izlaska serije. I sada, dosjetili smo se balkanske verzije, 'Igre Lignjuna' koja nam je bila jako smiješna, pa smo krenuli u realizaciju ovog događaja", kaže nam Vito.


>>>Samo 'tvrda' zabava za kraj akademske godine: Racija 'upala' u čak 17 studentskih kuća jer prejako tulumare već danima<<<


Svaka igra je referenca na neku cajku


Svaka ideja za događanje dolazi nakon brainstormanja četvorice koji razmišljaju o tome što je za njih, ali i za druge, dobra zabava. "Mi nikada nismo imali zapravo neku pravu, official organizaciju da izbacujemo ove evente, nego je to više bilo sve prirodno", kaže nam.


"U principu su nam dolazili prijatelji, nas je četvero u toj organizaciji koji radimo promociju svojih evenata po društvenim mrežama, na Facebooku i Instagramu. Sjeli smo jedan dan i smislili 'Igru lignjuna' da ne budemo kao i svi drugi jer se sad može pronaći mnogo događaja s ovakvom temom", kaže nam. "Ali, nama to nije bilo dovoljno. Inače, svaka igra koja će biti u petak, usputno je i referenca na folk glazbu, cajke, pa splav… Svaka je igra referenca na neku cajku!", kaže nam kroz smijeh.


Kako se sudjeluje u "Igrama lignjuna"?


Pobliže nam je pojasnio koncept svake od četiri osmišljene igre. "Ideja je bila da napravimo neku igru da svima bude fora i igrati i gledati, a da uz to svi nešto osvoje. Mislili smo kroz noć organizirati te tri igre, dok je četvrta zapravo da te fotograf slika, a mi ćemo birati najluđu sliku večeri. Za ove prve tri igre ideja je numerirati stolove i onda nasumce izvlačiti broj stolova kako dolaze igre. Svaki stol potom bira svog predstavnika za određenu igru, bilo u eksanju rakija ili 'kamen-škare-papir', to jest u našoj verziji 'lignje-rakija-splav'. Znači, predstavnik jedne ekipa mora na primjer najbrže eksati rakiju. Čiji predstavnik pobjedi, oni dobivaju nagradu. Ili na primjer, druga igra je alkotest. Znači tko napuše najviše, osvaja nagradu", pojašnjava igre za MojFaks. 


>>>Nakon 'korona-pauze' najveći fakultet u Hrvatskoj najavio brucošijadu uz OGRANIČEN broj ulaznica<<<


Vito naglašava kako neće biti prave lignje u igri te da još uvijek nisu odlučili koje će biti nagrade. "Može biti ili ulaznica za naredne događaje možda boca i stol, nismo sigurni još. Vidjet ćemo, ali svakako će nagrade biti simbolične", govori.


"Zagreb dobiva splav na suhom!"


Upitali smo Vitu i ideju iza splava, jer se caffe bar Urban u kojem organiziraju "Igre lugnjuna" nije lociran blizu splavova, a ni rijeke. "Ma to je samo šala. Već do sada imamo i organizaciju za strani trash jer smo idejno krenuli organizirati evente za strani trash u Zagrebu i to je bio manji događaj za kojih 100-tinjak osoba. Nakon toga smo otišli korak dalje i javio nam se gospodin iz Urbana da i kod njih napravimo nešto. To je ipak level iznad onoga što smo organizirali do sada, jer tamo može biti party s oko 300, 400 ljudi. Nismo znali hoćemo li uspjeti, no na kraju je sve ispalo dobro. Urban je poznat po tim svojim partijima s narodnom glazbom, cajkama, i domaćom glazbom, pa smo gledali kako osmisliti i oko glazbe nešto, a da nije nešto poput 'Balkaton', 'Balkanija' i slično, pa smo lupili samo Splav, pa koga briga", kaže kroz smijeh.


Kako nastavlja, uvijek se trude iza svojih evenata ponuditi i neku pozadinskz priču. "Ovo je bila fora jer kao, 'Zagreb dobiva splav na suhom', pa smo išli na ovu foru da ne budemo samo dosadna organizacija bez neke priče", pojašnjava.


>>>Raspašoj na balkanski način: Poslušajte koja je cajka TREŠTALA ispred HNK prošli vikend VIDEO<<<


"Nama je dobro, drugima je dobro, a još k tome i zaradimo"


Naš nam sugovornik pojašnjava da događaje ne organiziraju u sklopu neke udruge. "To se sve tek pokrenulo nedavno, zapravo. Možda prije kojih 4 mjeseca, najviše pola godine. Nismo ni mislili, a ni planirali postati nešto veliko, naša je organizacija i dalje vrlo mala. Ali imamo jako puno upita studenata i drugih o novim eventima koje pripremamo, posebice nakon nekolicine uspješno odrađenih evenata do sada. Uz to, sad se javila potreba za nečim većim. Evo, posljednji event koji smo organizirali bio je onaj 'Lillipop' u Johann Franku na Trgu", kaže Vito.


S obzirom na to da su oni zapravo samo skupina prijatelja koja voli organizirati super tulume po gradu, kazao nam je da zasad ne planiraju zakoračiti u event industriju.


>>>[FOTO] Slavili povratak na faks: 2000 tisuće studenata tulumarilo na ulicama – ima ozljeđenih i u kritičnom stanju<<<


Ne planiraju odustati od organizacije evenata po gradu, čak i kad "odrastu"


Iako nemaju planove ulaziti u ovu industriju da im organizacija evenata bude primarni izvor prihoda, Vito nam kaže kako ne planiraju u potpunosti odustati od ovoga.


"Sva četvorica smo još na fakultetu i svi imamo neke veće ambicije od samog organiziranja partija, iako nam je i to svojevrsna zabava. Shvatili smo također, ako se potrudimo, tu se može i dobro zaraditi, pa zašto ne. Ako je nama dobro, drugima je dobro i još se k tome konačno nešto događa za vrijeme korone. Ideja je raditi ovakve partije sve dok vremenski to možemo. S vremenom, i mi ćemo završiti fakultete, odrasti i zaposliti se, i vjerujemo da nećemo imati toliko vremena koliko imamo sada. Ali, nije nam plan u potpunosti odustati od ovoga. Želja nam je odraditi koji događaj tu i tamo, koliko stignemo", kaže nam planove za budućnost.


Sretno svima u petak na Igrama lignjuna! Pravodobno ćemo naše čitatelje detaljnije izvijestiti o atmosferi, pobjednicima i "žrtvama" ovog zabavnog događanja koje će svakako obogatiti program zagrebačkih klubova.

Još vijesti