L.B. u Nakon predavanja

Studenti prosvjedovali jer više ne moraju nositi maske na fakultetu: Osjećaju se nezaštićeno

Studenti Sveučilišta u Nevadi sredinom mjeseca prosvjedovali su zbog odluke o ukidanju obaveze nošenja maski.

21. veljače 2022 15:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sustav visokog obrazovanja u Nevadi donio je odluku o ukidanju obaveze nošenja zaštitnih maski. Odluka je kod nekih studenata izazvala revolt.


Prosvjed su organizirali studenti okupljeni u kolektivu starijih kolega koji rade, a k tome i pohađaju predavanja na kampusu.


>>>Pitali smo zagrebačke studente koje im 3 asocijacije padnu napamet kad čuju riječi 'COVID potvrda'<<<


"Osjećam se nevjerojatno nesigurno", kazala je Emily Bird, studentica diplomskoga studija i instruktorica kolektiva. "Na kampusu je mnogo ljudi koji više ne nose maske, a koji potencijalno mogu širiti zarazu, što je samo još gore zbog činjenice da je i obaveza cijepljenja ukinuta", govori.


Kaže da nema načina da zna koliko njenih studenata, kolega i osoba općenito kraj nje prolazi necijepljeno i širi COVID, što za nju i njenu zajednicu predstavlja rizik.


>>>[VIDEO] Gužva ispred KIF-a! Studenti na fakultet došli bez propusnica, ima i uhićenih: 'Samo nam dajte da studiramo'<<<


Skupina studenata pokrenula je i peticiju ubrzo nakon što je guverner Steve Sisolak najavio da će se na razini države ukinuti obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima, piše This is Reno.


U službenoj objavi sveučilišnoj zajednici, rektor sveučilišta Brian Sandoval kazao je da su njegove ruke vezane te da nema autoriteta za uvođenje ovakve obaveze na razini kampusa.
"Pojedinci koji odluče i dalje nositi maske ili koji više neće pokrivati lice na kampusu ovo će odlučiti i upražnjavati slobodno, bez kritiziranja, osude ili osvete", napisao je.




Peticija nezadovoljnih studenata sakupila je gotovo 1700 potpisa, a njome se traži da se obaveza nošenja maski ponovo uvede, barem tijekom proljetno/ljetnog semestra, dokle god je transmisija virusa u akademskoj zajednici značajna.


Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i dalje preporuča nošenje maski u zatvorenim prostorijama kampusa i fakulteta u područjima gdje je širenje zaraze značajno ili visoko rašireno. Jedno od takvih područja je i okrug Washoe u kojemu se nalazi ovo sveučilište.


>>>Istraživanje otkrilo kako se studenti najčešće zaraze koronom: Vode djevojke, a čak trećina nema pojma gdje je 'pokupila' virus<<<


Studenti koji su pokrenuli peticiju i organizirali prosvjed smatraju da bi nošenje maski i dalje omogućilo održavanje kontaktne nastave, što je, kako tvrde, preferirani način sudjelovanja na nastavi za većinu studenata i zaposlenika fakulteta.


Smatraju da se radi o političkoj odluci, a ne odluci koja se temelji na ekspertizi stručnjaka niti poboljšanju epidemiološke situacije te naglašavaju da su se neki od studenata koji i dalje nose maske susreli sa zlostavljanjem i maltretiranjem.


izvor: thisisreno.com

Još vijesti