V.K. u Postani student

[VIDEO] Dvije studentice iz Slavonije pokrenule podcast za maturante koji se pitaju: 'Koji fakultet izabrati?'

Jedno od najbitnijih pitanja koja zasigurno muče mnoge maturante je koji fakultet upisati. Dvije su studentice odlučile pokrenuti podcast kako bi pomogle budućim brucošima odabrati najbolji fakultet.

10. ožujka 2022 15:23
In medias res, Ivona i Ivana, podcast

In medias res, Ivona i Ivana, podcast Foto: MojFaks

Čak i ako maturanti znaju koji bi fakultet htjeli upisati, uvijek je dobro saznati čim više informacija o samom fakultetu, predavanjima, profesorima… A najbolji način zasigurno je kroz iskustvo onih koji su to prošli.


Ivana i Ivona htjele su pomoći svim nesretnim maturantima koji možda nemaju dovoljno informacija o fakultetima, studijima i slično, kako bi sve imali na jednom mjestu – pa su pokrenule podcast.


>>>Brucoši cijeli semestar 'slušali' online predavanja preminule profesorice – nisu znali da je umrla<<<


"Nas dvije smo se još u srednjoj jako sprijateljile te smo u 3. i 4. razredu srednje škole počele zajedno raditi na projektima kao što je osnivanje glazbenog sastava koji je nastupao na raznim događajima vezanim uz školu. Kroz to se javila želja i za daljnjom suradnjom između nas dvije", započinju nam pričati Ivana i Ivona, začetnice "In medias Res" podcasta.


Maturantima pomažu u odluci koji fakultet odabrati


Kako nam kažu simpatične studentice, društvene mreže su im uvelike pomogle nakon izbijanja panemije koronavirusa jer su upisale različite fakultete, u različitim gradovima i državama.


"Iako nas je studiranje fizički razdvojilo, naročito u vrijeme korone, nastojale smo i dalje održati kontakt putem društvenih mreža. Tijekom tih dugih razgovora odlučile smo se za još jedan projekt koji je rezultirao ovim podcastom, a nakon toga se javio i serijal 'Što studirati'. Potaknuti brojnim dilemama poznanika koji se trenutno pripremaju za maturu i odlučuju koji će fakultet upisati odlučile smo pokrenuti serijal koji će olakšati maturantima i budućim studentima odabir fakulteta, približiti im moguće izbore studiranja u Hrvatskoj i to iz prve ruke studenata koji studiraju na određenim fakultetima", pojašnjavaju ideju iza ovog projekta.


Mnogi maturanti imaju podosta dilema koji fakultet upisati / Anna Gawlik via Shutterstock


>>>Brucoš od mame dobio 12 tisuća kuna jer je 6 godina izbjegavao društvene mreže<<<


Ivona je završila preddiplomski u Engleskoj na Akademiji suvremene glazbe (Academy of Contemporary Music) smjer klavijature, te trenutno još uvijek razmišlja o diplomskome studiju, a Ivana studira na Pravnom fakultetu u Osijeku i četvrta je godina integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija.

Pregledi rastu polako, ali sigurno


Kao i svaki projekt, u početku je teško probiti se na tržište i pokazati posebnost onoga što nudite. No, djevojke ne moraju brinuti o svom podcastu jer im pogledi rastu, polako ali sigurno.


"Za sada je odaziv dobar, pregledi polako ali sigurno rastu dok pretplatnici također rastu, ali ne jednakom brzinom. Ovom prilikom bismo također htjele napomenuti da svima kojima se sviđa naš serijal se pretplate na naš kanal jer time dolazimo bliže do toga da budemo plaćene za naš rad", mole studentice i napominju kako njihove  "slušatelje to ne košta ništa, dobivaju obavijesti svaki put kada objave novu epizodu, a njima puno znači dobiti obavijest da je još jedna osoba odlučila pratiti njihov trud i rad".


>>>Većina brucoša radi ove TIPIČNE greške na početku studiranja: Evo koje su i kako ih ispraviti<<<


Najviše interesa među maturantima za - pravo i medicinu


Ivana i Ivona trude se u svoje epizode ukomponirati što je moguće više sugovornika i njihovih informacija o određenim fakultetima kako bi ispunile želje svojih slušatelja.


"Jako puno nam se ljudi javilo da im naš serijal mnogo pomaže, a također je bio i odaziv trenutnih studenata koji žele sudjelovati i predstaviti svoj fakultet i smjer kako bi pomogli maturantima. Naravno bilo je par osoba koje su nam se javile sa željama o tome možemo li napraviti epizodu o određenom fakultetu koji ih zanima što je nama jako dobra smjernica za planiranje i izradu sljedećih epizoda. Za sada nam najviše pregleda nose epizode Medicinskog i Pravnog fakulteta u Osijeku", otkrivaju studentice.


Medicinski fakultet u Osijeku Medicinski fakultet u Osijeku Foto: screenshot via Facebook@Medicinski fakultet Osijek/Screenshot

Kako upisati medicinu u Osijeku? / screenshot via Facebook@Medicinski fakultet Osijek


>>>Najgore greške studenata jednog od najtežih fakulteta: 'Što se nisam prebacila prije nego što je postalo mučilište...'<<<


Kako nam dalje kažu, imale su sreću što je Ivona studirala na Akademiji suvremene glazbe, gdje je naučila puno više o produkciji i postprodukciji kako bi realizirale i "In medias res" podcast.


Stranicame fakulteta budućim brucošima često nude premalo informacija


Svi sadašnji maturanti zasigurno su pretražili ili pregledali službene stranice fakulteta na koji planiraju upisati kako bi pronašli dodatne informacije o studiranju. No, često se dogodi da na stranicama ne možemo pronaći informacije koje nas zanimaju.


"Ovaj serijal je prvenstveno namijenjen maturantima te svima koji su odlučili studirati. Ono što piše na internet stranicama samih fakulteta i smjerova nekad nije dovoljno detaljno te čak može biti i zbunjujuće zbog načina na koji su napisani ti sadržaji. Kroz razgovor sa studentima sa samog fakulteta, osoba dobiva što cjelokupniju sliku samog fakulteta, ne samo ono što se studira nego i dobivaju savjete o tome kako studirati, pripremati se za ispite, organizirati vrijeme, i slično. Također nudimo opciju za sve one koji imaju dodatnih pitanja da nam se jave kroz komentare ili putem maila", pojašnjavaju za MojFaks.
Svaka informacija vezana uz nečiji budući studij dobro dođe, a onim starijim generacijama to je zasigurno nedostajalo. „Vrlo zanimljivo je koliko zapravo pozitivnih komentara dobivamo za samu ideju, jako puno dosadašnjih gostiju nam je čak reklo da bi im pomoglo da su imali nešto slično u vrijeme kad su oni upisivali fakultet“, potvrđuju studentice.


Zasad obradile Osijek, kreću i na Zagreb


Kako pojašnjavaju, većina sugovornika dosad bili su studenti iz Osijeka, isključivo zato što su se one njima javljale s upitima žele li sudjelovati. No, povećanjem njihove publike, i zagrebački su studenti počeli pokazivati veći interes. "Većina dosadašnjih gostiju našeg serijala studira na području Osijeka prvenstveno zato što su to osobe kojima smo se mi javile pitati da sudjeluju, a te osobe su također i naši prijatelji te kolege prijatelja", kažu.


Ivana i Ivona obje dolaze iz Slavonskog Broda pa je najveći broj sugovornika za sada dolazio s područja Slavonije.


>>>10 korisnih savjeta onih koji znaju (starijih studenata) onima koji još ne znaju (brucošima)<<<


"Otkad je podcast postao popularniji, javili su nam se studenti iz ostalih dijelova Hrvatske, naročito područja Zagreba", kažu za MojFaks.


Cilj im je ponuditi prijateljski savjet


"Sam podcast smo pokrenule kako bi smo se dotakle tema iz svakodnevice koje se mladima čine kao 'first world problems'. Sve od onoga što pričaju sa prijateljima na kavi kao i ono što nervozno pretražuju kada se nemaju kome obratiti. Cilj nam je dati prijateljski savjet, usmjerenje ili dodatne informacije o prijateljstvu, vezama, obrazovanju, i ostalim problemima" pojašnjavaju detaljnije.


>>>[VIDEO] Priručnik za preživljavanje: Što (ne)raditi kao brucoš – savjeti starijih kolega<<<


“'In medias res' u prijevodu znači "U središtu radnje", te nas dvije kroz podcast dajemo savjete i informacije o problemima koje trenutno proživljavamo ili smo se tek nedavno susrele s njima. Nas dvije smo same u središtu tog zbivanja te smo zato odabrale taj naziv", kažu studentice za kraj.


Osim toga, pozivaju sve studente koji su zainteresirani podijeliti svoja iskustva i predstaviti svoje fakultete, mogu im se javiti na njihov e-mail podcast.inmediasres@gmail.com.

Još vijesti