V.K. u Akademska četvrt

Iz SRCA objasnili razloge gužvi pred menzama: Krivi su i – studenti?

Gužve pred menzama ne smanjuju se, ali javio se datum do kad bi se ovaj problem trebao riješiti.

26. travnja 2022 14:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Gužve ispred menzi ne smanjuju se, a sustav naplate i dalje funkcionira sporo. I dok dio studenata već izrađuje duhovite memeove i nabavlja tronošce za "kampiranje" ispred menze, velika većina mladih koji koriste usluge menzi i dalje je frustrirana jer za svoj obrok moraju stajati u redovima dulje nego što bi im trebalo da pojedu obrok.

Podsjetimo, zbog uvođenja novog sustava naplaćivanja, redovi pred menzama "roje" se, dok su menze gotovo prazne. Studenti se već dulje od mjesec dana žale na gužve koje se stvaraju pred menzama, a za sve je kriv novi sustav naplaćivanja koji je inače predstavljen kao rješenje upravo za – gužve.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Kaos u menzama: Ispred ulaza redovi, subvencije se 'čudno' tope... Je li nova aplikacija kriva za sve?

Nakon što smo sredinom mjeseca upitali ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu Mirka Bošnjaka za pojašnjenje zastoja, otkrio nam je da novi sustav koji se koristi za naplatu obroka radi sporije nego inače. Također, u isto se vrijeme pojavila i aplikacija Weapay, svojevrsni digitalni novčanik kojim studenti svoje obroke mogu plaćati samo mobitelom, bez gotovine i iksice, a koja, prema riječima studenata, također ne radi dobro.

"Sveučilišni računski centar (SRCE) po odobrenju Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) pokrenulo je novu aplikaciju za registraciju i naplatu studentskih subvencioniranih konzumacija hrane na nivou RH. Nova aplikacija ISSP Restoran REST API radi 'online' sporije učitava identifikaciju studentske X-ice i izdavanje računa", kazao nam je tada ravnatelj, stoga smo s upit o problemu s gužvama i sustavu poslali i u Sveučilišni računski centar, SRCE.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Kaos u menzama: Ispred ulaza redovi, subvencije se 'čudno' tope... Je li nova aplikacija kriva za sve?

Kako pojašnjavaju, u studentskim restoranima Studentskog centra u Zagrebu, softver za blagajne i aplikaciju digitalnog novčanika 'WeaPay' razvijaju i održavaju tvrtke Wea Pay d.o.o. i Bit Verus d.o.o.

Provjera subvencija u realnom vremenu - novost

"Taj softver povezuje se sa središnjim sustavom ISSP (Informacijski sustav studentskih prava) koji programski razvija i održava Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce)", odgovaraju dalje iz SRCA.

ISSP služi za evidentiranje i praćenje prava studenata, te za odobravanje i evidenciju potrošnje sredstava za subvencioniranu prehranu studenata pri davateljima usluge prehrane. Nadalje, iz SRCA pojašnjavaju kako je taj sustav nadograđen krajem 2021. godine, kada je uvedena provjera studentskih prava na subvencioniranu prehranu u realnom vremenu, odnosno, online.

Drugim riječima, nadogradili su sustav kojim se može u stvarnom vremenu provjeriti koliko prava imaju studenti. Ovo je novost u odnosu na prijašnji sustav, zbog kojega se znalo dogoditi da studenti uđu i u "minus" na iksici, a o čemu smo isto svojedobno pisali.

50 posto restorana prešlo na novi sustav

Iz SRCA kažu da je na ovaj princip rada od početka 2022. godine prošlo preko 50 posto studentskih restorana diljem Hrvatske.

"Možemo reći da je u tijeku prijelazno razdoblje kad ISSP podržava paralelno stari i novi način rada blagajni u studentskim restoranima. U ovom prijelaznom razdoblju moguća su usporenja zbog usklađivanja novih kriterija provjera statusa subvencija unutar ISSP-a i novog softvera za blagajne i aplikacije digitalnog novčanika 'WeaPay'. Na tome kontinuirano rade svi uključeni u proces i vjerujemo da će se moguća usporenja u tom smislu ubrzo ukloniti", kažu iz SRCA.

Kako bi to bolje pojasnili, nude nekoliko razloga zašto dolazi do takvih zastoja s novim sustavima.

"Dio usporenja rada, možemo objasniti nadogradnjom sustava i promjenom provjera prava na subvencioniranu prehranu. U starom načinu rada bilo je moguće da sustav nije odbijao studentu subvenciju kod naplate obroka, iako je u tom trenutku student potrošio dnevni limit. Ovo se događalo zbog periodičkih sinkronizacija blagajni s ISSP-om, odnosno nedostatka aktualnih informacija o stanju studentovog dnevnog limita u trenutku naplate obroka", pišu iz SRCA.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?

Krive i - studente?

Kako nam nastavljaju pojašnjavati, zbog potencijalno potrošenog dnevnog limita kojeg je student imao, sustav mu automatski može odbiti subvenciju, pa će student tražiti pojašnjenje za veću cijenu obroka, a to može napraviti zastoj i usporiti red.

"Prema novom načinu rada, ako je student potrošio dnevni limit, sustav mu odmah odbija subvenciju na prehranu te to može prouzročiti zastoj na blagajnama jer student ne očekuje višu cijenu obroka i traži dodatno pojašnjenje. U takvim slučajevima, djelatnici restorana studentima objašnjavaju višu cijenu obroka te dolazi do zastoja", kažu iz SRCA.

Gužve se rješavaju do 1. svibnja?

Osim studenata koji traže pojašnjenja, iz SRCA kažu kako će uzrok opterećenja biti uklonjen kada svi restorani prođu na ovaj sustav naplaćivanja.

vezano Studenti tvrde da su gladni, a neki su se navodno i otrovali? Akademska četvrt Zagrebački SC desetkovan?! 45 radnika u izolaciji, zovu studente da 'uskoče': Evo što slijedi ako brojke narastu

"Dodatni sporiji rad sustava prouzročen je i paralelnim podržavanjem starog i novog načina rada koji se događa zbog dodatnog opterećenja sustava u vrijeme sinkronizacije starih blagajni sa sustavom. Prelaskom svih restorana na novi, moderniji sustav komunikacije s ISSP-om, ovaj uzrok opterećenja bit će uklonjen", pojašnjavaju.

Oko ovih gužvi oglasio se i Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu koji je međuostalim najavio i da će sazvati hitan sastanak s nadležnima kao se problem gužva ne otkloni do 1. svibnja, a i oni su se osvrnuli na razlog zašto se stvaraju gužve.

"Uzrok sporog provođenja cijelog procesa je i privikavanje djelatnika restorana na nove verzije konkretnih aplikacija na blagajnama te se očekuje da će se i s tog aspekta trajanje skratiti nakon perioda privikavanja", pišu na svom Facebook profilu.

 

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja [FOTO] Borba menzi: Tisuću studenata odlučilo koja je najbolja menza u Zagrebu

S druge strane, studenti su u više navrata inzistirali na tome da tete iz menze nisu krive za novonastalu situaciju.

S obzirom na dosadašnje informacije, čini se kako će studenti još neko vrijeme "kampirati" ispred menzi, raditi memeove, tražiti tronošce po društvenim mrežama i gledati slike redova ispred menzi – iz svemira.

Još vijesti