V.K. u Akademska četvrt

Još dva zagrebačka fakulteta objavila da će od studenata zahtijevati test ili propusnicu

Na ulazu će tražiti negativan test, dokaz o preboljenju ili EU digitalnu COVID potvrdu, a jedan fakultet snosi troškove testiranja za svoje studente i zaposlenike, ali samo tijekom iduća 22 dana.

16. studenog 2021 15:57
KIF, Kineziološki

KIF, Kineziološki Foto: Screenshot

Osim Filozofskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su najavili kako će tražiti negativne testove ili propusnicu za svoje studente prilikom ulaska na fakultete, sad im se pridružuju još dva fakulteta.


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<


Iako je Stožer u svojim novim mjerama obaveznog posjedovanja negativnog testa ili propusnice prilikom ulaska na fakultete izuzeo studente, zbog svoje autonomije, fakulteti to ipak mogu tražiti od svojih studenata.


Nakon jučerašnjih prosvjeda ispred dva fakulteta koja će od svojih studenata tražiti predočenje COVID propusnice ili negativnog testa, još su dva fakulteta objavila kako će to isto tražiti od svojih studenata: Kineziološki fakultet i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


>>>Počeli prosvjedi zbog COVID potvrda! Studenti palili lampaše pred FFZG-om, dekan poručio: 'Ja o Ustavu pojma nemam...'<<<


Na KIF s propusnicom od 7.12.


Na službenim stranicama KIF-a osvanula je obavijest o uvjetima ulaska i boravka zaposlenika, studenata i vanjskih korisnika i suradnika na Kineziološkom fakultetu.


"Svi studenti Kineziološkog fakulteta na svim razinama studija i svim studijskim programima prilikom ulaska i boravka na Fakultet od 07. prosinca 2021. godine moraju imati EU digitalnu COVID potvrdu. EU digitalna COVID potvrda se prilikom ulaska dokazuje predočenjem u pisanom iii elektronskom obliku, odnosno predočenjem drugog odgovarajućeg dokaza o preboljenju, cijepljenju odnosno testiranju“, stoji u obavijesti koju potpisuje dekan Tomislav Krstičević.


>>>Na ovom zagrebačkom fakultetu rekli 'ne' COVID potvrdama: 'Nećemo od studenata tražiti nikakav dokaz o cijepljenju'<<<


Uz spomenuto, studenti koji se iz medicinskih razloga ne mogu cijepiti i ostvariti pravo na ulazak i boravak na Fakultetu, obavezni su dostaviti dokaz o kontraindiciranosti cijepljenja u Referadu zaključno do 03. prosinca 2021. godine u 12 sati.


S Medicine poručili: "Troškove testiranja za studente snosimo samo tijekom iduća 22 dana"


Uz njih, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uputio je "Naputke za provedbu obaveznog testiranja zaposlenika i studenata" svojim pročelnicima katedri i čelnicima ustrojstvenih jedinica, piše Jutarnji list.

Kako je vidljivo u naputcima, osim za zaposlenike fakulteta, obaveza testiranja od utorka vrijedi i za studente koji nemaju dokaz o preboljenju ili su bez COVID potvrde. "Zaposlenici koji su cijepljeni jednom dozom cjepiva (sve vrste osim Johnson&Johnson) imaju obavezu testiranja dok ne prime drugu dozu cjepiva ili ne ishode EU digitalnu potvrdu", stoji u naputcima.


>>>Imaju li studenti pravo na ustavnu tužbu zbog COVID potvrda? Podolnjak: 'Odluke dolaze ishitreno – propitivat će se njihova ustavnost'<<<


Kako nastavljaju, svatko tko odbije testiranje ili ne pokaže svoju propusnicu, neće moći ući u zgrade fakulteta. "Ova odluka se odgovarajuće primjenjuje i na studente prilikom boravka u prostorima Fakulteta. Troškove testiranja studenata koji nemaju odgovarajuću potvrdu o cijepljenju ili preboljenju za prva dvadeset dva dana od početka stupanja na snagu Odluke snosit će Fakultet, a nakon toga studenti će sami snositi troškove", javljaju s fakulteta.


izvor: jutarnji.hr