V.K. u Akademska četvrt

Ustavni sud 'srušio' odluku Stožera: Studenti na fakultetima više ne moraju imati COVID potvrdu

Ustavni sud Republike Hrvatske ukinuo obavezu predočenja COVID potvrda na fakultetima!

16. veljače 2022 11:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Situacija s COVID potvrdama na fakultetima i Ustavnim sudom konačno je stigla svome razrješenju. Nakon što je još prošle godine, sredinom studenog, Stožer uveo nove mjere prema kojima se COVID potvrda morala predočiti prilikom ulaska u državna poduzeća i javne ustanove, a s tim i na fakultete koji su se složili s ovim mjerama, jedan dio studenata se pobunio i izašao na ulice.


>>>16 tisuća studenata o COVID potvrdama: Iako se uglavnom protive uvođenju, gotovo 50% njih potvrdu ipak ima<<<


Podsjetimo, detaljno smo izvještavali o studentskim prosvjedima krajem prošle godine. Nakon što je nekoliko fakulteta zagrebačkog Sveučilišta najavilo obavezu predočenja COVID potvrda, među kojima su Prirodoslovno-matematički fakultet, Kineziološki fakultet i jedan od najvećih, Filozofski fakultet, studenti su se okupljali ispred zgrada spomenutih fakulteta, a u neke su ušli bez predočenja potvrda i bez preporučenog razmaka i maski.


Sveučilišta neće više moći tražiti COVID potvrde svojih studenata


Kako javlja HRT, "Ustavni sud je odbio zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje COVID potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito"


>>>Počeli prosvjedi zbog COVID potvrda! Studenti palili lampaše pred FFZG-om, dekan poručio: 'Ja o Ustavu pojma nemam...'<<<


"Ustavni sud u pretežnom dijelu nije prihvatio zahtjeve 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja u dijelu u kojem se osporavala suglasnost s Ustavom tzv. COVID potvrda u javnom sektoru, kao dokaz o preboljenju, testiranju ili cijepljenju. Ustavni sud je dijelom prihvatio zahtjeve i ukinuo odluke Stožera koji se odnose na studente", kazao je Šeparović.


"Radi o mjerama koje se moraju primjenjivati na sve"


Kako nastavljaju, Ustavni se sud izjasnio po pitanju legitimnog cilja mjera, čiji je cilj zaštita zdravlja građana te zaštita zaposlenika javnog sektora i njihovih posjetitelja da bi država mogla normalno funkcionirati. Ipak, dio odluke Stožera je ukinut za studente.


>>>Imaju li studenti pravo na ustavnu tužbu zbog COVID potvrda? Podolnjak: 'Odluke dolaze ishitreno – propitivat će se njihova ustavnost'<<<


"Stožer je propisao iznimke od primjene COVID potvrda. Iznimka se odnosi i na studente koji nisu morali pri ulasku na fakultet predočiti potvrde, osim ako drugačije ne odluči pojedino učilište. To je pravdano autonomijom sveučilišta. Međutim, taj dio smo ukinuli, smatramo da je to protuustavno. To nema veze s autonomijom Sveučilišta. Tu se radi o epidemiološkim mjerama koje se moraju primjenjivati na sve" naglasio je Šeparović.




>>>Đikić i Lauc imaju poruku za studente koji bi se radije zarazili nego cijepili: 'To nije dobra ideja iz dva razloga…'<<<


Zašto je ovo trajalo toliko dugo?


Kako nastavlja Šeparović, „provjerom kod fakulteta utvrdili smo da pojedina sveučilišta traže COVID potvrde, a druga ne. Čak i unutar jednog sveučilišta poneki fakulteti traže potvrde, drugi ne. Stoga, taj smo dio ukinuli. Prihvatili smo razloge zašto studenti ne trebaju imati COVID potvrde, ali nismo prihvatili da bi pojedina učilišta mogla drukčije odlučivati“, zaključio je Šeparović.


>>>Policija privela 'organizatora' jučerašnjeg prosvjeda studenata ispred KIF-a: Čovjek ima 58 godina<<<


Trebalo im je dva mjeseca za ovu odluku zbog očitovanja Vlade, ali i pojedinih fakulteta. "Ustavni sud je tu odluku Stožera ukinuo. Prema tome, nakon što se naša odluka objavi, sveučilišta neće više moći tražiti od studenata da predočavaju EU digitalne potvrde, niti će moći tražiti da pojedini fakulteti na pojedinim sveučilištima odlučuju. Studenti su svi izuzeti od primjene odluke Stožera i tako će i ostati", kaže za kraj.


Izvor: vijesti.hrt.hr

Još vijesti