V.K. u Vodič za brucoše

Kakav stres! Brucošica iz Osijeka zaspala na svoj prvi ispit na faksu: 'Nikad prije ni kasnije...'

Prvi ispiti tijekom akademskog obrazovanja iznimno su stresni, jer ipak predstavljaju novo iskustvo i sitauciju u kojoj ne znate što očekivati. I dok se studentima ponekad dogodi da na ispit dođu ranije ili ne mogu zaspati noć pred rok, ova je studentica svoj prvi ispit prespavala.

11. veljače 2022 12:47
Filozofski u Osijeku, FFOS,

Filozofski u Osijeku, FFOS, Foto: MojFaks

Maturante prelaskom u studentski "režim" života čeka nekoliko stresnih situacija. Osim što s velikim iščekivanjem čekaju rezultate mature i prijemnih ispita kako bi doznali jesu li "upali" na željeni fakultet, u slučaju pozitivnog rezultata čeka ih preseljenje iz roditeljskog doma u drugi grad, osamostaljivanje i polaganje prvog ispita na studiju.


Prvi ispit koji se piše na fakultetu također je jedna od najstresnijih situacija koje mladi ljudi moraju proći i svi daju sve od sebe kako bi ga što uspješnije položili jer svi znamo da se "po jutru dan poznaje". No, ponekad se u njihove ambicije i najbolje namjere umiješaju stres, umor i iscrpljenost, "najbolji prijatelji" svakog studenta tijekom ispitnih rokova.


Jedan od najtežih kolegija na studiju


"To je bilo prije četiri godine, sada sam zadnja godina na anglistici i germanistici na Filozofskom fakultetu u Osijeku", kaže nam Katarina Mandarić. "Kolegij je bio Suvremeni engleski jezik. On doslovno obuhvaća sve, sve u detalje i to smatramo jednim od najtežih kolegija jer stvarno ima hrpu toga", prisjeća se studentica.


>>>5 misli koje ti se motaju glavom kad napokon završiš s ispitima<<<


Kako nam govori, engleski je koristila solidno, ali ipak ne tako visokom novou, i tvrdi da je svim studentima ovo bio težak kolegij za položiti. "I još uz to sam bila nesigurna, nisam znala kako to uopće funkcionira sve s ispitima, rokovima i to. Samo sam znala broj rokova i znala sam da nije dobro ako izgubim jedan rok. To je bio zimski semestar, znači imam tri roka, a ako sam iskoristila jedan, ostaju mi samo dva. Odmah me uhvatio strah da ću pasti godinu", kaže nam studentica, s ovim vremenskim odmakom uz smijeh.


"To nije kao učenje za srednju školu"


Kako nastavlja, raspored predavanja je bio prepun s obzirom na to da je upisala dvopredmetni studij. "Uz sve to, taj nam je ispitni rok bio baš jako natrpan i ja sam izgubila taj jedan već. Problem je bio u tome da sam za drugi rok opet imala puno rokova kako sam planirala, a za ovaj prvi sam zbilja puno učila, iako nisam znala hoću li proći ili ne. Da sam ga barem pala, znala bih što moram bolje naučiti", prisjeća se za MojFaks.


Kako kaže, sad kad se prisjeća, taj dan prije ispita i nije joj bio previše stresno. "Učila sam kao i inače, iako je to bio prvi ispit na fakultetu. Uz to, za prolaz moraš imati 70 posto riješenosti. To nije kao učenje za srednju školu, za ovo se baš moraš pripremati", uspoređuje Katarina.


>>>Studentica spavala 15 sati dnevno – za umor krivila vegetarijansku prehranu<<<


jezične vježbe, anglistika, germanistika, filozofksi fakultet Osijek, FFOS jezične vježbe, anglistika, germanistika, filozofksi fakultet Osijek, FFOS Foto: privatna arhiva, Katarina Mandarić, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: privatna arhiva, Katarina Mandarić, objavljeno uz dozvolu


"Jao, mama, zaspala sam na ispit"


Možda baš zbog tog manjka stresa, Katarina je uspjela svoj prvi ispit "odraditi" u krevetu iako je navila više budilica. "Još se sjećam da je i teta bila kod nas, tako da je i ona bila dan prije ispita sa mnom i znala je da imam svoj prvi ispit na faksu. Svima sam rekla još da me probude. Nemam pojma što se zapravo dogodilo drugi dan", tvrdi.


Kako rekontruira danas, vjeruje da joj se alarm nije aktivirao, a smatra da je moguće i da je pogrešno namjestila vrijeme alarma. "Uz to, naravno, zvukovi na mobitelu su mi stalno ugašeni, pa nisam vidjela ni pozive kolega koji su me zvali kada se nisam pojavila. I ništa, probudila sam se, čak mislim da me mama probudila", kaže nam kroz smijeh.


Još u polusnu, upitala je zbunjeno zašto joj nije zvonio alarm, da bi konačno pogledala na sat. "Jao mama, zaspala sam na ispit!", rekla joj je šokirano.


>>>[VIDEO] 'Kad imaš predavanje u 9, a želiš ostati u krevetu': Studentica donijela madrac i pokrivače na faks<<<


Smirila se tek nakon dva sata


U tom je trenutku krenula panika. Da stvar bude gora, tata - dežurni "smiritelj" obitelji - nije bio kod kuće, a mama, njegova sušta suprotnost što se dizanja panike tiče, aktivirala se, nakon čega se ovom klupku panike pridružila i teta. "Jao, pa što sada, pa kako ovo , pa kako ono…? Jako smo paničarile, počelo mi je srce jako lupati jer mi je to bio prvi ispit i još sam izgubila rok. Odmah mi je u glavi bilo da ako padnem na drugom roku, možda ću pasti godinu na fakultetu zbog ove gluposti", kaže nam Katarina.


Uskoro se čula s kolegama kojima je ispričala što se dogodilo i od stresa, ali i šoka, nije se uspjela smiriti gotovo dva sata.


"Kasnije sam došla k sebi i saznala da još nekoliko kolega nije došlo na rok, ali oni ga nisu ni prijavili. No srećom, malo sam razgovarala s kolegama i to me smirilo", kaže Katarina i hvali se kako je na drugom roku ipak uspjela položiti. "Napokon sam se tog riješila!", kaže kroz smijeh.


Nikad dotad ni kasnije nije prespavala


Kako danas tvrdi, bila bi još veća drama da nije prošla na tom drugom roku. "Jako mi je bilo zanimljivo to da bez obzira koliko se dugo školujem, nikad nisam prespavala ni u osnovnoj, ni u srednjoj školi, pa ni kasnije sada na višim godinama studija"; kaže.


"I to nisam prespavala samo 5 ili 10 minuta nego sam se probudila sat vremena nakon kraja ispita. Tako da nisam stigla ni zakasnit na ispit!", kaže kroz smijeh simpatična studentica. "Možda podsvjesno nisam htjela ni ići, pa sam prespavala prvi ispit na fakultetu", kaže nam za kraj.


>>>[FOTO] Najluđa mjesta na kojima spavaju zagrebački studenti kad zaborave ključ ili ne mogu do svog kreveta: 'Fulao i sobu i paviljon...'<<<


S obzirom na to da je vrijeme ispitnih rokova iznimno stresno razdoblje za studente, ovakvih anegdota ima mnogo i svi poznamo barem jednog studenta koji ima sličnu priču, a možda smo mi ti koji imamo slične anegdote.

Još vijesti